Ciasto piaskowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddziel od białek. Miękką margarynę utrzyj z cukrem pudrem. Dalej ucierając dodawaj po jednym żółtku. Do utartej masy wlej mleko, a następnie wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Całość wymieszaj starannie na gładkie ciasto. Na koniec dodaj ubite na sztywną pianę białka i delikatnie wymieszaj.
2.Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki i pokrój na połówki.
3.Tortownicę natłuść i wysyp bułką tartą. Wylej przygotowane ciasto. Na wierzchu ułóż połówki truskawek i posyp płatkami migdałowymi.
4.Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC i piecz ok. 35 minut. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Komentarze