Ciasto wprost rozpływa się w ustach. Nawet po tygodniu zachowuje świeżość.
1 godz. 10 min
Składniki:
4 duże jajka
3/4 szklanki mąki pszennej i ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 szklanka cukru
1 kostka margaryny
cukier waniliowy
2 łyżeczki p. do pieczenia
kilka kropel olejku rumowego
tłuszcz i bułka tarta do formy
Ciasto piaskowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka ucieramy z cukrami. Dodajemy mąki, i proszek do pieczenia.Margarynę roztapiamy i studzimy. Wlewamy do ciasta, mieszając. Białka ubijamy na sztywną pianę, ostrożnie mieszamy z ciastem. Dodajemy olejek. Część ciasta odlewamy, mieszamy z kakao. Keksówkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy na przemian ciasto. Pieczemy około godziny w 150-160 stopni. Studzimy, wyjmujemy ciasto z formy. Ozdabiamy lukrem i posypujemy mieszanką. Zamiast lukru i mieszanki można użyć cukru pudru do posypania.
Komentarze