Ciasto pełnoziarniste na pizzę

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 50 min

Oto najlepsza wersja tego popularnego ciasta

  • 2 godz. 50 min

Składniki:

  • 250g mąki pszennej typ 550
    200g mąki pszennej typ 2000
    7g drożdży instant
    łyżeczka soli
    łyżeczka płaska cukru
    łyżka oliwy
    200-300ml ciepłej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Pizza Ciasto na pizze

Ciasto pełnoziarniste na pizzę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pracujące drożdże 1. Drożdże wymieszać z niewielką ilością ciepłej wody, cukrem i dwiema łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
  • Ciasto przed zagniataniem 2. Obie mąki przesiać, wymieszać z solą. Dodać rozpuszczone drożdże, oliwę oraz wodę - wody tyle ile ciasto zabierze. Wyrabiać ciasto ok 15 minut.
  • Zagniecione ciasto 3. Zagniecione ciasto przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, przykryć, odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Ciasto wyrośnięte 4. Wyrośnięte ciasto należy odgazować uderzając je kilka razy pięścią. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować do żądanej grubości, zawinąć brzegi.
    Ułożyć na formie do pieczenia, przykryć, odstawić na 15 minut, żeby ciasto odpoczęło.
    Po tym czasie ciasto jest gotowe.

Porady

Ciasto można z powodzeniem aromatyzować np. oliwkami. Wystarczy posiekać oliwki, zetrzeć nożem na desce i dodać do ciasta razem z pozostałymi składnikami przed zagnieceniem. To samo można zrobić z suszonymi pomidorami czy ziołami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto na pizzę Drożdże Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.84 (202 ocen)

Opublikowany w Magazynie
pizza

To może cię zainteresować