Ciasto pasiaczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Wszystkie składniki suche wymieszać w misce,dodać składniki mokre i całość zmiksować.
Ciasto podzielić na trzy części do pierwszej dodać mak do drugiej kakao,a do trzeciej kisiel.Upiec każde ciasto oddzielnie w temperaturze 170 stopni przez 20 minut.Przestudzić.
Jabłka obrać,pokroić w ósemki i przesmażyć z masłem,przesmażone,gorące jabłka podzielić na dwie części do jednej dodać galaretkę agrestową,a do drugiej galaretkę cytrynową i mieszać do momentu,aż galaretki się rozpuszczą.
Krem
Galaretki truskawkową i cytrynową rozpuścić oddzielnie w 1 szklance gorącej wody.Odstawić do całkowitego stężenia.
Z mleka odlać 1/3,resztę mleka zagotować z cukrami w odlanej części mleka roztrzepać obie mąki z żółtkami,wlać do gotującego mleka i energicznie mieszać by nie powstały grudki i masa zgęstniała.Przestudzić.
Masło i margarynę utrzeć na gładko i nie przerywając ucierania dodawać stopniowo przestudzany budyń,do utartego kremu dodać pokrojone w kryształki galaretki i wymieszać.Odłożyć 6 łyżek do dekoracji,resztę kremu podzielić na dwie części.
Przełożenie ciasta:ciasto z makiem-warstwa jabłkowa z galaretką agrestową-krem-ciasto z kakao-warstwa jabłkowa z galaretką cytrynową-krem-ciasto z kisielem-krem odłożony do dekoracji.Całość schłodzić.
Komentarze