Ciasto Pasiaczek

4.5 (173 ocen)

  • 2 godz.

Efektowne,kolorowe ciasto słodycz biszkoptów i kremu przełamana orzeźwiającym posmakiem jabłek i galaretek.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Foremka:25/35
    Ciasto:)
    1,5 szklanki cukru
    3 szklanki mąki
    2 szklanki maślanki
    1 szklanka oleju
    3 jajka
    4 łyżki kakao
    1 kisiel czerwony
    4 łyżki suchego maku
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki sody
    szczypta soli
    Warstwa jabłkowa:
    1 kg jabłek
    1 galaretka agrestowa
    1 galaretka cytrynowa
    2 łyżki masła
    Krem:
    1 litr mleka
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    6 łyżek mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej
    3 żółtka
    150 g masła
    150 g margaryny
    1 galaretka truskawkowa
    1 galaretka cytrynowa
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Ciasto pasiaczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki suche wymieszać w misce,dodać składniki mokre i całość zmiksować.
    Ciasto podzielić na trzy części do pierwszej dodać mak do drugiej kakao,a do trzeciej kisiel.Upiec każde ciasto oddzielnie w temperaturze 170 stopni przez 20 minut.Przestudzić.
    Jabłka obrać,pokroić w ósemki i przesmażyć z masłem,przesmażone,gorące jabłka podzielić na dwie części do jednej dodać galaretkę agrestową,a do drugiej galaretkę cytrynową i mieszać do momentu,aż galaretki się rozpuszczą.
    Krem
    Galaretki truskawkową i cytrynową rozpuścić oddzielnie w 1 szklance gorącej wody.Odstawić do całkowitego stężenia.
    Z mleka odlać 1/3,resztę mleka zagotować z cukrami w odlanej części mleka roztrzepać obie mąki z żółtkami,wlać do gotującego mleka i energicznie mieszać by nie powstały grudki i masa zgęstniała.Przestudzić.
    Masło i margarynę utrzeć na gładko i nie przerywając ucierania dodawać stopniowo przestudzany budyń,do utartego kremu dodać pokrojone w kryształki galaretki i wymieszać.Odłożyć 6 łyżek do dekoracji,resztę kremu podzielić na dwie części.
    Przełożenie ciasta:ciasto z makiem-warstwa jabłkowa z galaretką agrestową-krem-ciasto z kakao-warstwa jabłkowa z galaretką cytrynową-krem-ciasto z kisielem-krem odłożony do dekoracji.Całość schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować