Smak delikatnego, kruchego ciasta w połączeniu z kwaśną czarną porzeczką, nutką cynamonu oraz słodyczą jabłka to idealne połączenie, które przypadnie do smaku każdemu podniebieniu.
Składniki:
Składniki na ciasto:
250 g margaryny
1 szkl (niepełna) cukru pudru
3 - 4 surowe żółtka jajek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
ok 3 szkl mąki ( 1/2 szkl dodaje już przeważnie pod koniec w zależności czy ciasto lepi się odrobine do dłoni czy nie)
Składniki na nadzienie:
1 1/2 szklanki mrożonej czarnej porzeczki
2 słoiczki dzemu z czarnej porzeczki (ja używam dzemów przygotowanych przeze mnie, owoce nie są tak rozsmażone, i nie jest też taki słodki. idealnie nadaje się do kruchego ciasta)
Ciasto porzeczkowe z nutką cynamonu i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie ciasta:
1. Składniki wkładamy do miski (ja osobiście wole wyrabiać je w miseczce) i zagniatamy. Kiedy będzie już zagniecione umieszczamy je na 15 - 20 minut w zamrażarce. Następnie wyjmujemy, rozwałkowujemy i wykładamy na odpowiednią dla nas brytfankę, ja uwielbiam przygotowywać ciasta na okrągłych :)
2. Kiedy blaszka będzie już wyłożona ciastem rozsypujemy na nim odrobinę zmielonych płatków owsianych ( tak aby delikatnie przykryć spód ciasta). Jeśli nie macie płatków może to być w ostateczności odrobina bułki tartej.
Następnie przygotowujemy nadzienie:)
3. Dzem mieszam z mrożonymi porzeczkami i wykładam na ciasto. Jabłka obieram ze skórki i kroje w cieniutkie talarki a nastepnie układam je na cieście, posypuje odrobina cynamonu i cukru.
4. Do okoła ciasta w blaszce układam małe kuleczki, by ciasto ładniej wyglądało i to na tyle. Ciasto ląduje w piekarniku na ok 40 - 50 minut w 170 stopniach.
Komentarze