Ciasto porzeczkowo-czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Stopniowo dodajemy żółtka i przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem. Ciasto wlewamy do wyłożonej
papierem do pieczenia formy (23x28 cm). Pieczemy ok. 30 minut w 180 °C. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie przekrawamy na 2 placki.
2.Galaretki i żelatynę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy.
3.Orzechy drobno kroimy. Płatki rozdrabniamy i z orzechami wsypujemy do kremu. Mieszamy. Smarujemy spód ciasta. Przykrywamy drugim plackiem. Wykładamy śmietankę ubitą ze śmietan-fiksami. Wierzch wygładzamy.
4.Porzeczki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Połowę miksujemy i mieszamy z ubitymi wg przepisu śnieżkami, tężejącą galaretką i resztą
owoców (trochę odkładamy). Wykładamy na ciasto. Dekorujemy porzeczkami i zalewamy cienką warstwą żelatyny.
Porady
● Ciasto będzie równie smaczne z malinami. Aby miało kwaskowaty smak, można dodać sok wyciśnięty z 1/2 cytryny.
Komentarze