Ciasto ponczowe

4.5 (158 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Zamiast jabłek można użyć również innych owoców.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 35 dag cukru
    25 dag margaryny
    5 jajek
    35 dag mąki krupczatki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    5-6 łyżek kwaśnej śmietany
    3 łyżki kakao
    1 kg jabłek
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Ciasto ponczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać po łyżce do ciasta. Na końcu dodać śmietanę oraz pianę z białek, delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce a następnie odcisnąć z nich sok. Do prostokątnej formy wyłożyć ciasto kakaowe, następnie jabłka, a na wierzch ciasto jasne. Pieczemy w temperaturze 170 stopni około 50 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować