Ciasto ponczowe

4.49 (180 ocen)

Szybkie ciasto :)

Składniki:

  • 5 jajek
    300 g masła
    300 g cukru pudru
    250 ml śmietanki kremówki
    300 g mąki
    proszek do pieczenia
    budyń waniliowy, truskawkowy i czekoladowy
    tłuszcz do wysmarowania blachy


    Poncz:
    100 ml wody
    50 g drobnego cukru
    100 ml rumu lub amaretto
Wystaw ocenę:

4.49 (180 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto ponczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1k3u5fr 1. Oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z cukrem i żółtkami.Stopniowo dodawaj śmietana i mąke przesianą z proszkiem do pieczenia. Pod koniec dodaj ubitą pianę z białek. Ciasto podziel na 3 części do każdej dodając inny budyń. Ciasto wykładaj na zmianę do wysmarowanej tłuszczem formy. Piecz w temp 180 stopni przez około 40 minut

    Poncz- wymieszaj wodę z cukrem i gotuj przez ok 5 minut, odstaw i dodaj alkohol, jeszcze ciepłe ciasto polej ponczem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować