5 jajek
300 g masła
300 g cukru pudru
250 ml śmietanki kremówki
300 g mąki
proszek do pieczenia
budyń waniliowy, truskawkowy i czekoladowy
tłuszcz do wysmarowania blachy
Poncz:
100 ml wody
50 g drobnego cukru
100 ml rumu lub amaretto
Ciasto ponczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z cukrem i żółtkami.Stopniowo dodawaj śmietana i mąke przesianą z proszkiem do pieczenia. Pod koniec dodaj ubitą pianę z białek. Ciasto podziel na 3 części do każdej dodając inny budyń. Ciasto wykładaj na zmianę do wysmarowanej tłuszczem formy. Piecz w temp 180 stopni przez około 40 minut
Poncz- wymieszaj wodę z cukrem i gotuj przez ok 5 minut, odstaw i dodaj alkohol, jeszcze ciepłe ciasto polej ponczem. Smacznego!
Komentarze