Ciasto pomidorowo-czekoladowe z kremem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pomidory można wykorzystać w kuchni nie tylko na słono,a także do ciasta , jest ono puszyste i aromatyczne. Pycha.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    -40 dag pomidorów
    -2 i 1/2 szkl. mąki
    -5 łyżek kakao
    -1 łyżeczka sody
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -1 szkl. cukru
    -,3 jajk,a
    -1/3 szkl. oleju
    -szczypta soli

    Krem:
    -1 krem w proszku do ciasta
    -200 mleka
    -kilka startych kostek czekolady do dekoracji

Ciasto pomidorowo-czekoladowe z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory ,sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i blenderujemy.
    Suche składniki (oprócz cukru) mieszamy razem. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę,następnie dodajemy na przemian suche składniki,olej i pomidory miksujemy na gładkie ciasto. Ciasto przelewamy na okrągłą blaszkę ( śr.30cm) wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy w temp.160 stopni ok .50 min.
  • 2. Krem : Przygotowujemy wg. instrukcji na opakowaniu..Na wystudzone ciasto wykładamy gotowy krem i posypujemy startą czekoladą, ciasto przed podaniem sc

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy