Ciasto szpinakowe

0 (0 ocen)

  • 40 min

ciasto posmakuje całej rodzinie

  • 40 min

Składniki:

  • 400 g mrożonego szpinaku
    1 granat
    2 łyżki cukru pudru
    300 ml śmietany 30%
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka szklanka mąki krupczatki
    1 szklanka mąki tortowej
    3 duże jajka
    250 g cukru
    1 1/3 szklanki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto szpinakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Szpinak rozmroź i odciśnij w dłoniach z nadmiaru wody. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i zmiksuj na wysokich obrotach do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodaj pomału olej, nie przerywając miksowania.
    Następnie dodaj przesiane oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj szpinak, delikatnie wymieszaj.
    Gotowe ciasto przełóż do tortownicy o wymiarach 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180C przez 1 godzinę lub do tak zwanego “suchego patyczka”.

    Masa: Śmietanę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj fixy i cukier puder. Z ciasta odetnij wierzch i rozdrobnij odciętą górną część na okruszki. Na ciasto wyłóż śmietanę, posyp obficie okruszkami i leciutko dociśnij dłonią, aby nie odpadały. Całość posyp pestkami granatu.

Porady

Ciasto można podać również z posypaną żurawiną zastapienie granata

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.45 (197 ocen)

Zdobywca nagrody

Ciasto cytrynowo-szpinakowe

To może cię zainteresować