Ciasto słonecznikowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto czekoladowe: Masło, kakao, cukier i mleko zagotować, ostudzić. Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz dodać żółtka, energicznie wymieszać. Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę, dodać do czekoladowej masy i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do dwóch prostokątnych blaszek o wymiarach 35x25cm wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez 30-40 minut do "suchego patyczka". Upieczone wyjąć i ostudzić. (jeśli nie mamy dwóch takich samych form, możemy ciasto piec w jednej blaszce, pamiętając, by wydłużyć czas pieczenia, a po ostudzeniu przekroić na dwa równe blaty.)
2.Chrupiący słonecznik: Wszystkie składniki razem zagotować w garnuszlu do lekkiego skarmelizowania. Masę wylać na płaską, dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozprowadzić po jej powierzchni. Piec w 180 st.C przez 15-20 minut do zezłocenia się słonecznika. Jeśli za szybko by się rumienił, należy otworzyć piekarnik i przemieszać słonecznik łyżką. Gdy będzie gotowy, wyjąć i przestudzić. Ostudzony pokruszyć do miski.
3.Krem karmelowo-słonecznikowy: Miękkie masło utrzeć do puszystości, dodają pod koniec masę kajmakową oraz 3/4 chrupiącego słonecznika.
4.Pierwszy blat ciasta czekoladowego umieścić w blaszce. Wysmarować go kremem i przykryć II ciastem czekoladowym. Schłodzić w lodówce.
5.Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce do uzyskania jednolitej, gęstej polewy. Ostudzoną rozprowadzić na cieście czekoladowym. Wierzch ciasta posypać resztą chrupiącego słonecznika. Schłodzić w lodówce do stężenia kremu (najlepiej całą noc). Smacznego!
Komentarze