Ciasto Słonecznikowiec

4.5 (162 ocen)

Pyszne ciasto ze słonecznikiem i masą kajmakową, polane polewą czekoladową. Place lizać :D

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe:
    300 g masła
    200 ml mleka
    1 szkl cukru
    6 łyżek kakao
    6 jajek w temperaturze pokojowej
    3 szkl mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Chrupiący słonecznik:
    300 g słonecznika łuskanego
    2 łyżki masła
    5 łyżek mleka
    3 łyżki cukru
    1 łyżka miodu

    Krem karmelowo-słonecznikowy:
    600 g masy kajmakowej z puszki
    220 g miękkiego masła
    3/4 pokruszonego słonecznika z powyższego przepisu

    Polewa czekoladowa:
    200 g gorzkiej czekolady
    120 ml śmietany kremówki 30-36%
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Ciasto słonecznikowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto czekoladowe: Masło, kakao, cukier i mleko zagotować, ostudzić. Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz dodać żółtka, energicznie wymieszać. Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę, dodać do czekoladowej masy i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do dwóch prostokątnych blaszek o wymiarach 35x25cm wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez 30-40 minut do "suchego patyczka". Upieczone wyjąć i ostudzić. (jeśli nie mamy dwóch takich samych form, możemy ciasto piec w jednej blaszce, pamiętając, by wydłużyć czas pieczenia, a po ostudzeniu przekroić na dwa równe blaty.)
  • 2. Chrupiący słonecznik: Wszystkie składniki razem zagotować w garnuszlu do lekkiego skarmelizowania. Masę wylać na płaską, dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozprowadzić po jej powierzchni. Piec w 180 st.C przez 15-20 minut do zezłocenia się słonecznika. Jeśli za szybko by się rumienił, należy otworzyć piekarnik i przemieszać słonecznik łyżką. Gdy będzie gotowy, wyjąć i przestudzić. Ostudzony pokruszyć do miski.
  • 3. Krem karmelowo-słonecznikowy: Miękkie masło utrzeć do puszystości, dodają pod koniec masę kajmakową oraz 3/4 chrupiącego słonecznika.
  • 4. Pierwszy blat ciasta czekoladowego umieścić w blaszce. Wysmarować go kremem i przykryć II ciastem czekoladowym. Schłodzić w lodówce.
  • 5. Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce do uzyskania jednolitej, gęstej polewy. Ostudzoną rozprowadzić na cieście czekoladowym. Wierzch ciasta posypać resztą chrupiącego słonecznika. Schłodzić w lodówce do stężenia kremu (najlepiej całą noc). Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.41 (214 ocen)

słonecznikowiec

4.41 (214 ocen)

Słonecznikowiec

celkapatelka Pyszne ciasto 1 godz. 20 min

To może cię zainteresować