Ciasto śliwkowe z jabłkami i migdałową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO
Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku i wyrabiać mikserem, ąz masa będzie puszysta. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem, wlać mleko i rum. Wymieszać na gładkie, jednolite ciasto. Wyłożyć ciasto na prostokątną formę.Wydrylować śliwki, podzielić na połówki. Następnie poukładać je na ciasto brzuszkami do dołu.
Jabłka zetrzeć na grubej tarce, dodać dwie czubate łyżki brązowego cukru,wiórki kokosowe i cukier waniliowy. Wymieszać i wyłożyć na śliwki ( w miejsce po pestce).
KRUSZONKA
Masło roztopić. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i mielonymi migdałami, zalać ciepłym masłem i rozetrzeć palcami na grudki. W razie potrzeby można dosypać odrobinę mąki.
Ciasto posypać kruszonką. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach, ok 55 minut.
Komentarze