Ciasto śliwkowe z jabłkami i migdałową kruszonką

0 (0 ocen)

Pyszne ciasto ze śliwkami w roli głównej

Składniki:

  • CIASTO:
    3/4 kostki masła
    4 duże jaja
    2 czubate szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    dwie łyżeczki proszku do pieczenia
    1/3 szklanki mleka
    kieliszek rumu
    NADZIENIE OWOCOWE
    500- 600 gram śliwek
    2 jabłka
    dwie czubate łyżki wiórków kokosowych
    szczypta cynamonu
    2 łyżki brązowego cukru ( najlepszy jest muscovado)
    cukier waniliowy
    KRUSZONKA MIGDAŁOWA
    80 g mąki pszennej (najlepiej krupczatki
    60 g zmielonych migdałów
    80 g cukru pudru
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    90 g roztopionego masła

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto śliwkowe z jabłkami i migdałową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO
    Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku i wyrabiać mikserem, ąz masa będzie puszysta. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem, wlać mleko i rum. Wymieszać na gładkie, jednolite ciasto. Wyłożyć ciasto na prostokątną formę.Wydrylować śliwki, podzielić na połówki. Następnie poukładać je na ciasto brzuszkami do dołu.
    Jabłka zetrzeć na grubej tarce, dodać dwie czubate łyżki brązowego cukru,wiórki kokosowe i cukier waniliowy. Wymieszać i wyłożyć na śliwki ( w miejsce po pestce).
    KRUSZONKA
    Masło roztopić. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i mielonymi migdałami, zalać ciepłym masłem i rozetrzeć palcami na grudki. W razie potrzeby można dosypać odrobinę mąki.

    Ciasto posypać kruszonką. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach, ok 55 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować