ciasto śliwkowe...

4.5 (159 ocen)

Opublikowany w Magazynie

szybkie i smaczne ciasto ze śliwkami

Składniki:

  • ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mąki krupczatki
    1 kostka masła (200g)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    otarta skórka z jednej cytryny
    1 jajko
    pół szklaki cukru
    szczypta soli
    4-5 łyżek mleka, śmietany, lub w jogurtu

    masa śliwkowa:
    1,5 kg śliwek węgierek
    1-2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kisiel
    150 g cukru
    rodzynki
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto śliwkowe... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte śliwki wypestkowujemy; kroimy na pół. Wkładamy do garnka, dodajemy rodzynki wlewamy odrobinkę wody na dno.
    Przesmażamy ok 10 minut. Mąkę/kisiel rozrabiamy w wodzie i wlewamy do śliwek.
  • 2. Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. Jedną z części wylepić blachę (24x36).
  • 3. Na to wyłożyć masę śliwkową i przykryć drugą częścią ciasta, którą delikatnie należy nakłuć nożem czy też widelcem.
    Piec około 45min w 180 st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować