Ciasto śliwkowo-jabłkowe

4.48 (162 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Wspaniałe ciasto do popołudniowej kawy lub herbaty.

Składniki:

  • ● 3 szkl. mąki pszennej
    ● 1 szkl. cukru pudru
    ● 1/2 szkl. cukru kryształu
    ● kostka margaryny
    ● 2 łyżeczki śmietany 18-proc.
    ● 3 jajka + 3 białka
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    ● cukier waniliowy
    ● 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    ● 2 łyżki bułki tartej
    ● 70 dag śliwek węgierek
    ● duże jabłko
    ● tłuszcz do blachy
Wystaw ocenę:

4.48 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto śliwkowo-jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka, mąkę pszenną, cukier puder, margarynę, proszek, cukier waniliowy i śmietanę mieszamy, zagniatamy ciasto. 1/4 ciasta wkładamy do lodówki na 30 minut, resztę rozwałkowujemy, wykładamy na posmarowaną tłuszczem blachę i posypujemy łyżką mąki ziemniaczanej i łyżką bułki tartej (wchłoną sok).
  • 2. Śliwki kroimy w ćwiartki. Wykładamy na ciasto. Jabłko obieramy, kroimy w małą kostkę. Rozsypujemy równomiernie na śliwkach. Owoce posypujemy resztą bułki tartej.
  • 3. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo kryształ. Wsypujemy resztę mąki ziemniaczanej. Delikatnie mieszamy i wykładamy na ciasto. Na pianę ścieramy na tarce ciasto z lodówki. Pieczemy ok. 40 minut (sprawdzamy patyczkiem) w temp. 180 °C.

Porady

Rady redakcyjnej kucharki ● Pokrojone owoce, którymi posypujemy surowe ciasto, warto dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. ● Do przygotowania piany można użyć większej ilości białek, wtedy dodajemy 1 łyżkę cukru na każde kolejne białko.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować