Ciasto śliwkowo - gruszkowe

4.5 (195 ocen)

  • 60 min

Uwielbiam szybkie ciasta z różnymi owocami, a to jest szybkie i smaczne. Przepis na takie ciasto zaczerpnęłam u naszej użytkowniczki Dagity, która upiekła ciasto śliwkowe.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    3 szklanki maki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier wanilinowy
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 jajko
    2 żółtka
    250 g margaryny

    Owoce: śliwki i gruszki

    Kruszonka:
    1 żółtko
    1,5 szklanki mąki
    100 g masła
    1 cukier wanilinowy
    0,5 szklanki cukru

    22x37 cm
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Ciasto śliwkowo - gruszkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Składniki na ciasto zagniatamy tak długo, aby wszystkie składniki się połączyły.
  • ciasto 2. Po zagnieceniu ciasta wykładamy, wylepiając je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • ciasto 3. Na ciasto wykładamy owoce, jeśli są to śliwki układamy je skórka do ciasta, aby sok nie przesiąkł w ciasto. Posyp owoce mąką,aby zatrzymały sok.
  • KRUSZONKA 4. Kruszonka: Składniki delikatnie zagniatam palcami tworząc sypką kruszonkę.
  • ciasto 5. Posyp ciasto kruszonką.
  • ciasto 6. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 50 minut.
  • ciasto 7. Ciasto pozostawiamy do wystudzenia.

Porady

Do takiego ciasta można użyć dowolnych owoców. Białka,które pozostają od żółtek polecam zużyć.Jjeśli lubimy bezę w ciastach to można ubić z cukrem i wyłożyć na owoce, a na to kruszonkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Owoce Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować