Ciasto "Shrek''

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Jest to pyszne i lekkie ciasto. Trochę pracochłonne, ale warto się pomęczyć. Mięciutki biszkopt, krem z zielonego soku, delicje, pianka ze śmietanki i wszystko wykończone galaretką. Słodycz tego ciasta jest taka w sam raz. Polecam na różne okazję. Idealne z filiżanką ulubionej kawy.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    półtorej szklanki mąki tortowej
    10 łyżek oleju
    8 łyżek ciepłej wody
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Masa zielona:
    1 sok zielony Pysio ( 900 ml )
    3 budynie waniliowe

    Masa śmietankowa:
    1 szklanka śmietany kremówki 30 %
    cukier puder do smaku
    1 zielona galaretka

    Dodatkowo:
    2 paczki delicji ( około 30 dag łącznie )
    2 zielone galaretki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto "shrek'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej i ciepłą wodę, ucieramy kilka chwil. Następnie wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie delikatnie mieszamy z ciastem. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 24 cm 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczone ciasto studzimy.
  • 2. W połowie soku rozpuszczamy budynie, pozostały sok zagotowujemy, wlewamy rozpuszczone budynie i zagotowujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Następnie zieloną masę jeszcze gorącą wykładamy na biszkopt. Dokładnie studzimy. Następnie układamy w równych rzędach delicje.
  • 3. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku. Następnie dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie ubijamy. Masę śmietankową wykładamy równomiernie na delicjach. Ciasto wstawiamy do lodówki.
  • 4. Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wylewamy na ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia. Najlepiej na kilka godzin.
  • 5. Stężone ciasto kroimy i podajemy. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Soki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować