Ciasto Shrek

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Tak lekki zielony deser z dodatkiem kokosu oraz winogronem zaskoczy każdego dużego i małego łasucha.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6jaj
    1szkl. mąki pszennej
    3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    1 budyń waniliowy
    1szkl. cukru
    2łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta sody do białek
    2łyżki kakao

    Poncz:
    1szkl. soku zielonego

    Masa zielona:
    1l. soku Pysio zielonego
    2budynie śmietankowe
    4łyżki cukru

    Wkładka kokosowa:
    4białka
    3/4szkl. cukru
    15dag wiórek kokosowych
    2łyżki mąki ziemniaczanej
    1łyżeczka proszku do pieczenia

    Piana agrestowa:
    2 śnieżki w proszku
    1galaretka agrestowa

    Dodatkowo:
    winogrono
    2galaretki agrestowe

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto shrek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt : Białka ubij na puch ze szczyptą sody oraz cukrem. Żółtka zmiksuj i dodaj do ubitych białek. Pozostałe wszystkie suche składniki przesiej przez sito i połącz z masą jajeczną. Wymieszaj ręcznie łyżką. Przełóż do blaszki 24x37.Piec 40min. w 170C. Wystudź. Po upieczeniu przetnij biszkopt na pół oraz nasącz sokiem zielonym.
  • 2. Masa zielona. W 1,5szkl. Soku rozpuszczamy budynie wraz z cukrem. Pozostały sok gotujemy w garnku, gdy się zagotuje wlewamy budyniową mieszankę i ponownie gotujemy-cały czas mieszając.Pozostaw do wystygnięcia. Następnie masę wylać na biszkopt.
  • 3. Wkładka kokosowa: Białka ubij na puch, następnie dodaj cukier. Zmiksuj.
    Dodaj kokos, mąkę wymieszaną z proszkiem- wymieszaj łyżką.Piec ok 25min. w 180C-blaszka 24x37. Po upieczeniu zostaw do wystygnięcia i wyłóz na masę.
  • 4. Piana agrestowa: Bitą śmietanę ubić wg przepisu na opakowaniu. Galaretkę rozpuszczamy w 1szkl. wody i tężejącą wlewamy do bitej śmietany, zmiksować.Dodać pokrojone w małą kostkę zielone winogrona. Wymieszaj ręcznie.Większą część piany wylać na wkładkę kokosową. Następnie nakładamy 2część nasączonego biszkoptu oraz smarujemy resztą piany.
  • 5. Na sam wierzch ciasta rozpuszczamy galaretki wg przepisu na opakowaniu. Zostawić do stężenia.Tężęjącą wylać na górę i udekorować winogronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Sylwester Święta Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować