1.Biszkopt : Białka ubij na puch ze szczyptą sody oraz cukrem. Żółtka zmiksuj i dodaj do ubitych białek. Pozostałe wszystkie suche składniki przesiej przez sito i połącz z masą jajeczną. Wymieszaj ręcznie łyżką. Przełóż do blaszki 24x37.Piec 40min. w 170C. Wystudź. Po upieczeniu przetnij biszkopt na pół oraz nasącz sokiem zielonym.
2.Masa zielona. W 1,5szkl. Soku rozpuszczamy budynie wraz z cukrem. Pozostały sok gotujemy w garnku, gdy się zagotuje wlewamy budyniową mieszankę i ponownie gotujemy-cały czas mieszając.Pozostaw do wystygnięcia. Następnie masę wylać na biszkopt.
3.Wkładka kokosowa: Białka ubij na puch, następnie dodaj cukier. Zmiksuj.
Dodaj kokos, mąkę wymieszaną z proszkiem- wymieszaj łyżką.Piec ok 25min. w 180C-blaszka 24x37. Po upieczeniu zostaw do wystygnięcia i wyłóz na masę.
4.Piana agrestowa: Bitą śmietanę ubić wg przepisu na opakowaniu. Galaretkę rozpuszczamy w 1szkl. wody i tężejącą wlewamy do bitej śmietany, zmiksować.Dodać pokrojone w małą kostkę zielone winogrona. Wymieszaj ręcznie.Większą część piany wylać na wkładkę kokosową. Następnie nakładamy 2część nasączonego biszkoptu oraz smarujemy resztą piany.
5.Na sam wierzch ciasta rozpuszczamy galaretki wg przepisu na opakowaniu. Zostawić do stężenia.Tężęjącą wylać na górę i udekorować winogronem.
Komentarze