Poncz:
1/2 szklanki przegotowanej wody
1 łyżka limonki w syropie z pigwy-może być sok z cytryny
1 łyżeczka cukru pudru
Masa serowa:
30 dag twarożku mielonego
400 ml mleka
1 budyń śmietankowy
1 łyżeczka cynamonu
skórka starta z połówki cytryny
4 łyżki cukru
16 g cukru waniliowego
1 galaretka cytrynowa
Masa jabłkowa:
65 dag winnych jabłek
4-5 łyżek cukru
2 galaretki cytrynowe
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki soku z cytryny
Ciasto serowo-jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Białka jaj ubić na puszystą lśniącą pianę pod koniec ubijania dodając cukier,dodać żółtka i delikatnie wymieszać mikserem na najniższych,cały czas mieszając wsypywać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i kisielem.Tak przygotowane ciasto wylać do wyłożonej pergaminem blaszki,wygładzić łyżką i piec 25 minut w temp 175*c.
Wystudzić.
2.Poncz:
Składniki ponczu połączyć ze sobą, wymieszać.
3.Masa serowa:
Na mleku z cukrem ugotować budyń,do gorącego wsypać cytrynową galaretkę wymieszać-gotować chwilę na wolnym ogniu,zestawić z palnika.Masę serową utrzeć z cynamonem i cukrem waniliowym,połączyć z ciepłą masą budyniową ,ciasto nasączyć ponczem i wylać masę serową, wygładzić łyżką, zostawić do całkowitego wystygnięcia.
4.Masa jabłkowa:
Jabłka obrać ze skórek,pokroić na talarki, skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały, przełożyć do rondla wlać szklankę wody dodać cynamon i cukier dusić na wolnym ogniu aż zaczną się rozpadać,zestawić z ognia wsypać galaretki,mieszać do momentu rozpuszczenia,lekko tężejącą masę wylać na placek.Całość zostawić w lodówce do stężenia.
Komentarze