Ciasto serowo-jabłkowe

4.5 (196 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Ciasto na puszystym cytrynowym biszkopcie pełne cynamonowego smaku z warstwą masy serowej i winnych jabłek,już sam zapach jest niezwykle kuszący!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Blaszka o wym 24/28 cm

    Ciasto:
    4 jajka
    5 łyżek pełnych mąki tortowej
    1 kisiel cytrynowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szklanki cukru

    Poncz:
    1/2 szklanki przegotowanej wody
    1 łyżka limonki w syropie z pigwy-może być sok z cytryny
    1 łyżeczka cukru pudru

    Masa serowa:
    30 dag twarożku mielonego
    400 ml mleka
    1 budyń śmietankowy
    1 łyżeczka cynamonu
    skórka starta z połówki cytryny
    4 łyżki cukru
    16 g cukru waniliowego
    1 galaretka cytrynowa

    Masa jabłkowa:
    65 dag winnych jabłek
    4-5 łyżek cukru
    2 galaretki cytrynowe
    1 łyżeczka cynamonu
    3 łyżki soku z cytryny



Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Ciasto serowo-jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Białka jaj ubić na puszystą lśniącą pianę pod koniec ubijania dodając cukier,dodać żółtka i delikatnie wymieszać mikserem na najniższych,cały czas mieszając wsypywać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i kisielem.Tak przygotowane ciasto wylać do wyłożonej pergaminem blaszki,wygładzić łyżką i piec 25 minut w temp 175*c.
    Wystudzić.
  • 2. Poncz:
    Składniki ponczu połączyć ze sobą, wymieszać.
  • 3. Masa serowa:
    Na mleku z cukrem ugotować budyń,do gorącego wsypać cytrynową galaretkę wymieszać-gotować chwilę na wolnym ogniu,zestawić z palnika.Masę serową utrzeć z cynamonem i cukrem waniliowym,połączyć z ciepłą masą budyniową ,ciasto nasączyć ponczem i wylać masę serową, wygładzić łyżką, zostawić do całkowitego wystygnięcia.
  • 4. Masa jabłkowa:
    Jabłka obrać ze skórek,pokroić na talarki, skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały, przełożyć do rondla wlać szklankę wody dodać cynamon i cukier dusić na wolnym ogniu aż zaczną się rozpadać,zestawić z ognia wsypać galaretki,mieszać do momentu rozpuszczenia,lekko tężejącą masę wylać na placek.Całość zostawić w lodówce do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować