Ciasto serowo - budyniowe z pianką jogurtową

4.99 (157 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Moja propozycja na pyszne ciasto warstwowe: 2 kruche placki przełożone gotowanym sernikiem i masą jabłkową . Na wierzchu lekko kwaśna pianka jogurtowa, która przełamuje słodycz placków i sera. Polecam na świąteczny stół, lecz nie tylko :)

Składniki:

  • kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej
    250g margaryny
    3 żółtka
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    masa serowa: 500g sera na serniki (u mnie z wiaderka)
    3 jajka +3 białka (z kruchego ciasta)
    2/3 szklanki cukru
    1 budyń śmietankowy

    masa jabłkowa: 1 litr prażonych jabłek
    2 galaretki czerwone (u mnie wiśniowa)

    pianka jogurtowa: 600ml jogurtu naturalnego
    2 galaretki cytrynowe
    4-5 łyżek cukru

    do dekoracji: gwiazdki czekoladowe
    kulki zbożowe w czekoladzie
Wystaw ocenę:

4.99 (157 ocen)

Ciasto serowo - budyniowe z pianką jogurtową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 2 kruche placki 1. Kruche ciasto: wszystkie składniki zagnieć, podziel na dwie części. Jedną część połącz z kakao.Uformuj dwie kule i schłodź godzinę w lodówce. Następnie upiecz 2 placki w formie (25/30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy placek piec 12 minut w 180 st. Ostudź.
  • masę serową rozsmaruj na kakaowym spodzie 2. Masa serowa: ser, cukier, budyń, jajka i białka z kruchego ciasta przełóż do garnka, wymieszaj lub zmiksuj. Następnie zagotuj na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aby ciasto się nie przypaliło. Gorącą, gęstą masę przelej na podpieczony, kakaowy spód w foremce i wstaw na 20 minut do lodówki.
  • jabłka zasyp galaretką 3. Masa jabłkowa: prażone jabłka przełóż ze słoika na patelnię, podgrzej, dodaj 2 suche galaretki, chwilę podgotuj. Na placek kakaowy z masą serową połóż placek biały, a następnie przełóż masę jabłkową i wstaw do lodówki do stężenia.
  • 4. Masa jogurtowa: galaretkę cytrynową rozrób w szklance gorącej wody i wstaw do lekkiego stężenia. Jogurt ubij z cukrem, dodaj stężałą galaretkę, wymieszaj i wylej na masę jabłkową. Ponownie wstaw do lodówki do całkowitego stężenia na 2-3 godz. (a najlepiej na całą noc). Ciasto można udekorować czekoladowymi gwiazdkami i kuleczkami zbożowymi w czekoladzie . Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Kubanka z jogurtową pianką

To może cię zainteresować