Ciasto serowo-miodowe...

4.5 (176 ocen)

miodowe placki, przełożone gotowaną waniliową masą serową...

Składniki:

  • CIASTO:

    3 szkl mąki,

    2/3 szkl cukru,

    3 łyżki miodu,

    4 dkg masła,

    2 jajka,

    płaska łyżeczka sody,

    likier amaretto lub rum,

    MASA:

    70 dkg białego zmielonego sera (ja używam sera w wiaderku waniliowego),

    2/3 szkl cukru pudru,

    torebka cukru waniliowego,

    10 dkg masła,

    2 jajka,

    torebka budyniu waniliowego lub śmietankowego (proszek),
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Miodownik Desery

Ciasto serowo-miodowe... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku o grubym dnie, ustawionym na wolnym ogniu, mieszając rozpuścić miód, masło i cukier. Przestudzić, dodać jajka, stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z sodą. Wyrobić elastyczne, gładkie ciasto.
  • 2. Podzielić je na pół i po kolei rozwałkować na wymiar blachy. (ja wyklejam blachę podobnie jak ciastem kruchym). Kolejno upiec dwa placki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (ok 10 minut każdy) na ciemnozłoty kolor.
  • 3. Wystudzić i przeciąć na pół.
  • 4. Do garnka, o grubym dnie, włożyć ser, wbić jajka, wsypać cukier i cukier waniliowy oraz proszek budyniowy. Dodać rozpuszczone letnie masło. Starannie wymieszać i gotować na bardzo małym ogniu około 15 minut. Ostudzić.
  • ciasto miodowo-serowe 5. Przełożyć kolejno trzy placki, przykryć czwartym. Obciążyć deseczką i odstawić do lodówki na 12 godzin.
  • ciasto miodowo-serowe 6. Po tym czasie polać polewą, udekorować.

Porady

Ja zrobiłam tak, iż placki zawinęłam w folię aluminiową i pozostawiłam na trzy dni. Placki po upieczeniu są twarde, dopiero tak odłożone "odchodzą". Po przełożeniu masą serową także pozostawiłam na dwa dni w chłodnym miejscu, zanim polałam ciasto polewą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować