Ciasto Snikers

5 (169 ocen)

Pyszne ciasto miodowe przełożone masą budyniową oraz masą kajmakową z kawałkami orzechów. Uwielbiam takie połączenie, jednym słowem rozkosz dla podniebienia.

Składniki:

  • Ciasto:
    500 gram mąki pszennej
    250 gram masła
    200 gram cukru
    3 jajka
    1 łyżka miodu prawdziwego
    1 łyżeczka sody
    Masa budyniowa:
    0,5 litra mleka
    0,5 szklanki cukru
    Cukier waniliowy
    4 płaskie łyżki mąki pszennej
    4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    Dodatkowo:
    Puszka masy kajmakowo-orzechowej
    100 gram orzechów ziemnych
Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Ciasto snikers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone masło, jajka, cukier, miód oraz sodę, zagniatamy ciasto, dzielimy na trzy równe części. Trzy jednakowe formy (24x24cm.) wykładamy papierem do pieczenia, ciasto wałkujemy i wykładamy na dno blachy. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni, każdy placek pieczemy osobno.
  • 2. Połowę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, w pozostałym mleku rozrabiamy obydwie mąki, wlewamy do gotującego się mleka, gotujemy budyń. Gorący wylewamy na ostudzony placek, przykrywamy drugim, lekko dociskając. Wykładamy 3/4 masy orzechowej, przykrywamy kolejnym plackiem, rozsmarowujemy pozostałą część masy orzechowej. Wierzch posypujemy orzechami ziemnymi, ciasto wstawiamy do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować