Ciasto śnieżny puch

4.5 (198 ocen)

Od dłuższego czasu zabierałam się za zrobienie tego ciasta. Spotykałam się z bardzo pozytywnymi opiniami na jego temat. Ale wcale się nie dziwię bo ciasto rzeczywiście jest pyszne. Ja również tak jak inni szczerze polecam i zachęcam do zrobienia.

Składniki:

  • ok 200 g herbatników kakaowych
    500 g sera z wiaderka
    2 śnieżki w proszku
    1 szkl mleka
    5 łyżek cukru pudru
    2 galaretki cytrynowe
    500 ml wrzątku
    Posypka kokosowa:
    6 łyżek wiórków kokosowych
    1 duża łyżka masła
    1 łyżka cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Galareta Ciasta Desery Galaretki

Ciasto śnieżny puch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno blaszki o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać herbatniki. Galaretki rozpuścić we wrzątku i ostudzić. Śnieżki ubić z mlekiem na sztywno. Dodawać stopniowo cukier puder oraz mielony ser. Zmiksować na wolnych obrotach do połączenia się składników. Następnie stale miksując, powoli wlewać tężejące galaretki. Gdy całość dobrze się połączy wylać na herbatniki. Wstawić do lodówki na kilka godzin, by masa stężała.
    Posypka kokosowa:
    Masło stopić na patelni, dodać cukier i wiórki kokosowe. Stale mieszając, podsmażać na niewielkim ogniu aż wiórki się zrumienią. Ostudzić i posypać wierzch ciasta.
    Ciasto włożyć na kilka godzin a najlepiej na całą noc do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Kokos

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować