Ciasto snickers

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny przekładaniec. Najlepiej smakuje po kilku dniach.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    600g mąki pszennej
    ¾ szklanki cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 jajka
    2 żółtka
    200g margaryny
    3 łyżki mleka
    3 łyżki miodu
    Polewa orzechowa:
    125g margaryny
    4 łyżki cukru
    2 łyżki miodu
    200g orzechów włoskich lub ziemnych
    Wszystkie składniki dodajemy do rondla, mieszamy (uwaga żeby polewa się nie przypaliła ), gorącą masę wykładamy na surowe ciasto.
    Masa budyniowa:
    1 duży budyń waniliowy/ śmietankowy
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    4 łyżki cukru
    700 ml mleka
    1 mała puszka (około 200g) masy kajmakowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto snickers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.
    Zaczynamy od przygotowania polewy orzechowej. W niewielkim garnku rozpuszczamy margarynę z cukrem i miodem. Na koniec dodajemy posiekane (jak lubicie mniej lub bardziej) posiekane orzechy. Gotujemy chwilę do rozpuszczenia cukru. Odstawiamy do przestudzenia.
    2.
    Mąkę przesiewamy z sodą. Dodajemy posiekaną z margarynę i pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 równe części (najlepiej zważyć każdą część wagą kuchenna). Każdą część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt podsypując mąką, aby ciasto się nie kleiło. Ciasto przenosimy na papier do pieczenia i równamy ręką lub małym wałkiem.
    3.
    500 ml mleka zagotowujemy z dodatkiem cukru. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy budyń i mąkę ziemniaczaną i pszenna. Do gotującego się mleka wlać mieszankę budyniową i ciągle gotując energicznie mieszać. Ostudzić.
    4.
    2 blaty pieczemy na złoty kolor około 8-12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni C. Na 3 blat nakładamy ostudzoną polewę orzechową i pieczemy około 13-15 minut. Blaty wyjmujemy i studzimy (gorące blaty mogą nam się złamać przy wyjmowaniu z formy).
    5.
    Wykonanie całości: Pierwszy upieczony blat smarujemy równo budyniem, przykrywamy go drugim blatem. Drugi blat smarujemy masą kajmakową i przykrywamy ostatnim blatem z orzechami. Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc, aby wszystkie smaki się połączyły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować