Ciasto Snicers

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszne i mocno orzechowe ciasto, które robiłam już niejednokrotnie. Zawsze smakuje obłędnie, a jak postoi dłużej - jest jeszcze lepsze.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    200g masła
    2 jajka
    2 łyżki miodu
    2 łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczonej w 2 łyżkach ciepłego mleka
    Krem:
    2 żółtka
    1 cukier waniliowy
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki mleka
    1 łyżeczka mąki pszennej
    1 łyżeczka maki ziemniaczanej
    150g masła
    1,5 łyżki kakao
    Masa orzechowa:
    300g orzechów włoskich (obranych)
    2 łyżki miodu
    100g cukru
    100g masła
    Polewa (opcjonalnie):
    250g krówek
    7-10 łyżek mleka
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto snicers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1cl4e1p 1. Przygotować ciasto.
    Wszystkie składniki zagnieść i podzielić na 2 części.
    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i osobno upiec 2 placki (w temperaturze 180 stopni, 2 x 20 minut).
  • 2. Przygotować krem.
    Z mąki, mleka i cukru waniliowego ugotować budyń.
    Żółtka utrzeć z cukrem i powoli połączyć z budyniem.
    Ciągle mieszając - podgrzewać do zgęstnienia.
    Po ostudzeniu wymieszać z masłem i kakao.
  • 3. Przygotować masę orzechową.
    Wszystkie składniki podgrzać do wrzenia i rozpuszczenia się cukru.
  • 4. Pierwszy placek umieścić w formie i posmarować kremem, przykryć drugim plackiem i dokładnie pokryć masą orzechową.
  • 5. Przygotować polewę.
    Krówki rozpuścić z dodatkiem masła i cukru.
    Polać po orzechach.

Porady

Ciasto czym dłużej stoi - tym jest smaczniejsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować