Ciasto śmietankowo- jabłkowe

4.5 (169 ocen)

Świetna propozycja na letni deser, najlepiej smakuje schłodzony.

Składniki:

  • 4 jajka, 4 łyżki mąki,4 łyżki cukru, opakowanie herbatników, 1kg jabłek, 2 galaretki brzoskwiniowe, 2 opakowania bitej śmietany w proszku, 1 szklanka mleka, łyżka żelatyny, gorzka czekolada do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto śmietankowo- jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dosypujemy powoli cukier nadal ubijając, na koniec dodajemy po jednym żółtku. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piec w temp. 180°C na złoty kolor. Przestudzić.
  • 2. Jabłka obrać i pokroić w paseczki. Galaretki rozpuścić w 3 niepełnych szklankach wody. Połączyć z jabłkami. Bitą śmietanę przygotować z szklanki mleka. W połowie szklanki wody rozpuścić żelatynę, przestudzić. Połączyć bitą śmietanę z rozpuszczoną żelatyną.
  • 3. Na blachę wyłożyć jasne ciasto, wlać gęstniejącą galaretkę. Gdy stężeje ułożyć warstwę herbatników, następnie położyć warstwę pianki. Udekorować ze tartą na tarce czekoladę. Całość schłodzić w lodówce.

Porady

Czekoladę najlepiej dobrze schłodzić w zamrażalce. Przygotowanie bitej śmietany trzeba odłożyć trochę w czasie aby galaretka z jabłkami zdążyła stężeć gdyż pianka bardzo szybko sztywnieje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować