CIASTO ŚMIETANKOWO- KAJMAKOWE

0 (0 ocen)

Pyszne kruche ciasto z kremem śmietankowym i brzoskwiniami.

Składniki:

  • CIASTO:
    50 dag.maki
    1/2 szkl.cukru pudru
    15 dag.miodu
    1/2 margaryny
    2 jajka
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 łyzeczka sody oczyszczonej
    1/2 łyzeczki proszku do pieczenia

    KREM:
    1/2 litra smietanki kremówki
    3 łyzki zelatyny
    1 puszka brzoskwin

    Dodatkowo:
    puszka masy kajmakowej
    orzechy i rodzynki do dekoracji

Ciasto śmietankowo- kajmakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • CIASTO ŚMIETANKOWO- KAJMAKOWE 1. Z podanych składników zagniesc ciasto.Podzielic na 2 czesci.Rozłozyc na duzej blaszcze.Upiec 2 placki.Kazdy placek piec ok 15 minut w temp.180 stopni.
    3 łyzki zelatyny namoczyc w 1/2 szkl. zimnej wody.Nastepnie podgrzac zelatyne do momentu rozpuszczenia na małym ogniu ciagle mieszajac .Smietane ubic na sztywno ,wrzucic pokrojone w kostke brzoskwinie i zimna zelatyne..Wymieszac.Kremem przełozyc placki.Wierzch ciasta posmarowac masa kajmakowa i posypac rodzynkami i orzechami włoskimi.Ciasto schłodzic w lodówce.SMACZNEGO :)

Porady

slodkie_zycie, smietana kremówka,brzoskwinie,ciasto kruche,kajmak,orzechy,rodzynki,Swieta,ciasto na niedziele,

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy