MASA ŚMIETANKOWO-CZEKOLADOWA
850 g śmietany 30 %
100 g rodzynek
100 g czekolady mlecznej
10 sztuk podłużnych biszkoptów
4 łyżki cukru pudru
4 łyżki zelatyny
DODATKOWO:
40 g ryżu preparowanego
400 g dzemu z czarnej porzeczki
lukier lub polewa do dekoracji
Ciasto śmietankowo-czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT:Białka ubić ,pod koniec ubijania dodać żółtka wymieszane z sokiem.Wsypać mąkę z proszkiem,wymieszać.Ciasto wylać na blaszkę o wymiarach 28x40 cm i piec ok 40 minut.
2.MASA ORZECHOWO-KAWOWA:kawę rozpuścić w niewielkiej ilości wody.Masło zmiksować z cukrem.Dodać orzechy,nutellę i ostudzoną kawę.Zmiksować.
3.MASA ŚMIETANKOWO-CZEKOLADOWA:Smietanę ubić,dodając cukier.Zelatynę rozpuścić,i ostudzoną wlać do śmietany.Zmiksować.Biszkopty rozkruszyć,czekoladę drobno pokroić,dodać do śmietany,wrzucić rodzynki--- wymieszać.
4.Biszkopt przekroić na pół.Jeden płat ciasta posmarować dzemem i masą śmietankowo-czekoladową.Przykryć płatem biszkopta.Posmarować masą orzechowo-kawową .Na wierzch posypać ryżem preparowanym i udekować polewą i lukrem robiac mazgaje.
Komentarze