CIASTO ŚMIETANKOWO-CZEKOLADOWE

4.5 (189 ocen)

Pyszne ciasto z ryżem preparowanym na wierzchu:)

Składniki:

  • BISZKOPT:
    6 jajek
    1 szkl.cukru
    3/4 szkl.maki pszennej
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka soku z cytryny

    MASA ORZECHOWO-KAWOWA
    150 g masła
    5 łyżek zmielonych orzechów
    5 łyżek kremu nutella
    2 łyżki cukru pudru
    3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

    MASA ŚMIETANKOWO-CZEKOLADOWA
    850 g śmietany 30 %
    100 g rodzynek
    100 g czekolady mlecznej
    10 sztuk podłużnych biszkoptów
    4 łyżki cukru pudru
    4 łyżki zelatyny

    DODATKOWO:
    40 g ryżu preparowanego
    400 g dzemu z czarnej porzeczki
    lukier lub polewa do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Dżemy Kawy

Ciasto śmietankowo-czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:Białka ubić ,pod koniec ubijania dodać żółtka wymieszane z sokiem.Wsypać mąkę z proszkiem,wymieszać.Ciasto wylać na blaszkę o wymiarach 28x40 cm i piec ok 40 minut.
  • 2. MASA ORZECHOWO-KAWOWA:kawę rozpuścić w niewielkiej ilości wody.Masło zmiksować z cukrem.Dodać orzechy,nutellę i ostudzoną kawę.Zmiksować.
  • 3. MASA ŚMIETANKOWO-CZEKOLADOWA:Smietanę ubić,dodając cukier.Zelatynę rozpuścić,i ostudzoną wlać do śmietany.Zmiksować.Biszkopty rozkruszyć,czekoladę drobno pokroić,dodać do śmietany,wrzucić rodzynki--- wymieszać.
  • 4. Biszkopt przekroić na pół.Jeden płat ciasta posmarować dzemem i masą śmietankowo-czekoladową.Przykryć płatem biszkopta.Posmarować masą orzechowo-kawową .Na wierzch posypać ryżem preparowanym i udekować polewą i lukrem robiac mazgaje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować