Ciasto śmietankowo-czekoladowe

4.5 (150 ocen)

Pokusa dla ust.

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe:
    6jaj
    1szkl. mąki pszennej
    3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    1 budyń czekoladowy
    1szkl. cukru
    2łyżeczki proszku do pieczenia
    2łyżki kakao
    1 łyżka octu
    szczypta sody

    Masa:
    250 g margaryny
    2 budynie śmietankowe na 1l. mleka
    skórka z 2mandarynek

    Masa gotowa śmietananowa

    Poncz:
    1/3szkl. zaparzonej słodkiej i studzonej herbaty

    Dodatkowo:
    1czekolada mleczna z orzechami do posypania wierzchu.
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Jajko

Ciasto śmietankowo-czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubij na puch ze szczyptą sody oraz cukrem. Żółtka zmiksuj z octem i dodaj do ubitych białek. Pozostałe wszystkie suche składniki przesiej przez sito i połącz z masą jajeczną. Wymieszaj ręcznie łyżką. Piec 45min. w 170C. Wystudź. Przetnij na pół. Tortownica 30
    Po upieczeniu biszkopt przekroić na 2części i nasączyć herbatą.
  • 2. Masa: Większą połowę mleka zagotować wraz z tartą skórką z mandarynki. Budyń rozmieszać w reszcie mleka z 4łyżkami cukru i wlać go gotującego się mleka z mandarynką, mieszając aby budyń nam się nie przypalił. Po ugotowaniu bydyniu odstawić do wystygnięcia. Margarynę wymiksować i dodać do ostudzonego budyniu, zmiksuj.
  • 3. Masę śmietanową przygotuj wg przepisu na opakowaniu.
  • 4. Przełożenie: biszkopt-masa budyniowa-biszkopt-masa śmietanowa-posypka z czekolady
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować