Masa kubusiowa:
- 2 szklanki kubusia zielonego
- 2/3 szkl. soku z cytryny
-3 budynie (3x 40g) bez cukru, najlepiej waniliowe lub śmietankowe (mogą być też inne smaki w odcieniu zieleni lub białego)
-200 g masła
- czubata szklanka cukru
Masa błękitna:
- 3 niebieskie galaretki rozpuszczone w 250 ml wrzątku
- 800 gramów jogurtu naturalnego
-4 łyżki cukru
-3 galaretki na wierzchnią warstwę rozpuszczone w litrze wrzątku
- 15 sztuk delicji
Ciasto smerfowe z delicjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blaszkę 25x37 cm smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia i znów smarujemy.
Biszkopt
Żółtka oddziel od białek. Białka ubij wraz z solą na sztywno, dodaj cukry, żółtka, mąkę i proszek ciągle miksując. Masę wylej na blaszkę i piecz około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temp 180 stopni.
2.Masa kubusiowa
Sok z cytryn przecedź przez płócienko. Wlej kubusia, rozmieszaj, odlej szklankę mieszaniny. Resztę zagotuj wraz z masłem i cukrem. W szklance z pozostałą mieszaniną rozpuść budynie. Gdy sok zacznie się gotować wlej mieszaninę z budyniem cały czas intensywnie mieszając, by nie dopuścić do powstania grudek. Letnią masę rozsmaruj na upieczonym i przestudzonym biszkopcie. Wstaw na pół godz. do lodówki w celu jej całkowitego stężenia.
3.Masa błękitna
Galaretki rozpuść, przestudź by miały konsystencję żelu, ale nie były za gęste. Wlej je do jogurtu, wsyp cukier i miksuj na największych obrotach. Schłódź, by masa zgęstniała (jak gęsta kwaśna śmietana) i wylej na masę kubusiową. Wstaw do lodówki na około godzinę.
4.W tym czasie przygotuj galaretki. 3 torebki rozpuść w litrze wrzątku i odstaw do wystygnięcia.
Na stężałej masie błękitnej rozłóż delicje i zalej wszystko galaretką. Musi być ona lekko gęstniejąca by nie wsiąkła w ciastka. Odstaw całość na noc do lodówki.
Smacznego!
Komentarze