Ciasto Smerfuś

4.5 (145 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszny i bardzo niebieski :). Kolejny plan wykonany ciasto Smerfuś już dawno postanowiłam go wypróbować i w końcu przyszedł na nie czas :). Polecam zaskoczy niejednego domownika .

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • blaszka 25x36 cm

    Biszkopt wg. ulubionego przepisu

    Masa I :

    500 ml śmietanki 30 % lub 36 %
    4 opakowania niebieskiej galaretki
    niebieski barwnik spożywczy - niekoniecznie

    Masa II :

    250 ml śmietany 30 % lub 36%
    3 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny

Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto smerfuś - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować biszkopt wg. ulubionego przepisu , przekroić na dwie części , nasączyć herbatą wymieszaną z łyżeczką miodu i niewielką ilością soku z cytryny.
  • 2. Trzy galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniu, wylewamy do małej blaszki na ciasto by stężała, kroimy w kostkę.Czwarta galaretkę rozpuszczamy w 1 i 1/2 szklanki gorącej wody i odstawiamy by galaretka lekko stężała.Jeżeli chcemy mieć piękny odcień niebieskiego, przy galaretce wyjdzie słabiutki kolor dodajemy niewielką ilość barwika do ubitej śmietany . Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy pokrojona galaretkę delikatnie mieszamy.
    Masę wylewamy na ciasto i przykrywamy drugim plackiem.
  • 3. Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy cukier puder delikatnie mieszamy. Żelatynę namaczamy w 2 łyżkach zimnej wody by napęczniała. Rozpuszczamy w 30 ml gorącej wody, następnie do żelatyny dodajemy 2 łyżki ubitej śmietany mieszamy i wlewamy do pozostałej śmietany , delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na wierzch ciasta i posypujemy kokosem :).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.97 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto smerfuś z jagodami

To może cię zainteresować