Ciasto limonkowe z czekoladowym musem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Delikatny puszysty biszkopt nasączony słodko kwaśnym ponczem, orzeźwiający krem o smaku limonki, całość zwieńczona pysznym czekoladowym musem, tworzy niebiańską całość i rozpływa się w ustach!

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto- blaszka o wym 25/30 cm
    6 jaj
    13 dag mąki tortowej
    2 łyżki budyniu śmietankowego
    szczypta soli
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki soku z cytryny
    10 dag cukru

    Masa limonkowa:
    1/2 litra śmietany kremówki
    2 limonki
    25 dag sera mascarpone
    3 łyżki cukru pudru

    Czekoladowy mus
    10 dag mlecznej czekolady-dobrej jakości
    10 dag gorzkiej czekolady
    1 czubata łyżka masła
    3 jajka
    1 łyżka soku z limonki
    3 łyżki cukru pudru


    Poncz:
    1 szklanka przegotowanej wody
    wyciśnięty sok z 1/2 limonki
    1 łyżka cukru pudru

    Dodatkowo:
    1 szklanka dżemu z cytrusów u mnie pomarańczowy
    kakao do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto limonkowe z czekoladowym musem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt 1. Ciasto: Białka jaj ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli,dodając pod koniec ubijania cukier puder i sok z cytryny. Dodać żółtka delikatnie zmiksować, mąkę tortową wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia, zwalniając obroty miksera do minimum dodawać po łyżce mąki. Tak przygotowane ciasto wylać do blaszki wyłożonej pergaminem i piec 30 minut w temp 160*c. Wystudzone przekroić wzdłuż otrzymując dwa blaty.
  • Krem 2. Krem limonkowy:
    Składniki masy muszą być dobrze schłodzone-najlepiej aby 12 godzin przed przygotowaniem kremu były umieszczone w lodówce- Limonki myjemy szczoteczką pod bieżącą ciepłą wodą, osuszamy ścieramy na drobnej tarce skórkę, z jednej wyciskamy sok,wszystkie składniki umieszczamy je w jednej misie, miksujemy mikserem aż krem będzie gęsty .
  • 3. Poncz:
    Składniki ponczu mieszamy ze sobą.
  • Mus 4. Mus czekoladowy:
    Czekoladę łamiemy, umieszczamy w miseczce razem z miękkim masłem, rozpuszczamy w kąpieli wodnej , mieszając aż masa będzie gładka i lśniąca, dodajemy do masy czekoladowej żółtka, sok z limonki i mieszamy rózgą kuchenną.Białka ubijamy osobno na sztywną pianę wsypując w trakcie cukier, gdy masa z białek będzie lśniąca wlewamy cienkim strumieniem masę czekoladową i delikatnie mieszamy aby nie stracić struktury piany.
  • przełożenie 5. Jeden blat biszkopta nasączamy połową ponczu, smarujemy dżemem pomarańczowym.
  • Wykończenie 6. Smarujemy kremem limonkowym, przykrywamy drugim blatem, znów nasączamy i wylewamy czekoladowy mus.Wkładamy ciasto na całą noc do lodówki.Aby mus dobrze stężał.Przed podaniem oprószamy ciemnym kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Limonka Śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować