Ciasto niby tiramisu

0 (0 ocen)

Wykwintne ciasto, w konsystencji przypominające tort, z wyglądu – tiramisu. Idealne na przyjęcia i wszelkiego rodzaju uroczystości. Ciasto dosłodzone z wykorzystaniem cukru trzcinowego. Polecam!

Składniki:

  • Biszkopt:
    1 szklanka mąki pszennej
    ½ szklanki oleju rzepakowego
    7 żółtek
    2/3 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego
    1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
    1 fiolka aromatu rumowego (2,5 ml)
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    7 białek (zimne – z lodówki)
    ½ szklanki mąki ziemniaczanej
    szczypta soli

    Krem:
    250 g masła
    2 opakowania jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu (2 x 400 g)
    ½ szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego
    500 ml śmietanki 12%
    4 duże jajka
    3 opakowania budyniu bez cukru o smaku waniliowym (na ½ L mleka każde)

    Dodatkowo:
    1 łyżeczka kakao naturalnego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto niby tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto niby tiramisu 1. Przygotować biszkopt – żółtka, olej, cukier, gałkę muszkatołową, aromat i sodę utrzeć. Wsypać mąkę pszenną i dokładnie wymieszać.
  • Ciasto niby tiramisu 2. W osobnym naczyniu ubić białka ze szczyptą soli. Wsypać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać, po czym krótko zmiksować z pianą. Obie mieszanki (żółtkową i białkową) delikatnie połączyć za pomocą łyżki lub trzepaczki do jajek.
  • Ciasto niby tiramisu 3. Ciasto przełożyć do formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Ciasto niby tiramisu 4. Piec ok. 40 min (175 st. C).
  • Ciasto niby tiramisu 5. Biszkopt wystudzić i przekroić wzdłuż na pół, tworząc 2 blaty. Spodnią część ciasta ponownie umieścić w formie.
  • Ciasto niby tiramisu 6. Przygotować masę – w garnku rozpuścić masło z dodatkiem cukru. Dołożyć jogurt i wymieszać. W osobnym naczyniu dokładnie zmiksować śmietankę, jajka i wszystkie opakowania proszku budyniowego. Mieszankę wlać do zawartości garnka i, mieszając, zagotować.
  • Ciasto niby tiramisu 7. 2/3 gorącej masy wyłożyć na blat ciasta umieszczony w formie.
  • Ciasto niby tiramisu 8. Krem przykryć wierzchnią częścią ciasta, na którą nałożyć pozostałą 1/3 ilości kremu.
  • Ciasto niby tiramisu 9. Po lekki ostudzeniu całość równomiernie posypać kakao. Wypiek przechowywać w lodówce.

Porady

Ciasto najlepiej przygotować co najmniej dzień przed podaniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować