CIASTO NA MAŚLANCE Z BRZOSKWINIAMI I WIOSENNĄ BEZĄ

4.5 (150 ocen)

  • 10 min

Pyszne ciasto maślankowe, wilgotne, pulchne z chrupiącą bezą kokosową

  • 10 min

Składniki:

  • 1 szklanka maślanki

    5 jajek

    1,5 szklanki cukru

    1/2 szklanki oleju słonecznikowego

    1 opakowanie cukru waniliowego (16g)

    3 łyżeczki proszku do pieczenia

    2 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej

    100g wiórek kokosowych

    1 puszka brzoskwiń z puszki (820g)

    szczypta soli

    cukier puder do posypania

    odrobina zielonego barwnika
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto na maślance z brzoskwiniami i wiosenną bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 2 jajka i 3 żółtka ucieramy mikserem ze szklanką cukru.

    Następnie dodajemy maślankę i olej, mieszamy.

    Mąką i proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy małymi porcjami do ubitej masy jajecznej,

    mieszamy i na koniec dodajemy cukier waniliowy.

    Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą,

    Gotowe ciasto przelewamy do foremki, wykładamy połówki brzoskwiń z puszki.

    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  • 2. Z pozostałych 3 białek ubijamy pianę ze szczyptą soli,

    stopniowo dodajemy cukier ubijając na sztywną pianę.

    Na koniec dodajemy wiórki kokosowe, odrobinę zielonego barwnika i delikatnie mieszamy.

    Wykładamy bezę kokosową na ciasto, wygładzamy.

    Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50-60 minut.

    Wystudzić, przed podaniem posypać cukrem pudrem.

    Smacznego

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować