Ciasto które robi się bardzo szybko. Dzięki oleju ciasto jest wilgotne i długo świeże, natomiast dodatek kwaśnych porzeczek sprawia że ciasto jest orzeźwiające.
Składniki:
2 szkl mąki pszennej
3/4 szkl mąki ziemniaczanej
6 jajek
1 szkl cukru
1,5 szkl oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki cukru waniliowego
0,5 kg czerwonej porzeczki
2 łyżki cukru
1,5 łyżki mąki pszennej
cukier puder do oprószenia
Ciasto na oleju z czerwoną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do obranej, umytej i osuszonej porzeczki dodać cukier, mąkę i wymieszać. Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić na sztywno (jak do biszkoptu). Wlewać małym strumieniem olej i miksować na wolnych obrotach. Mąki z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko dodawać porcjami do masy i miksować na najwolniejszych obrotach. Możemy również mieszać drewnianą łyżką. Blachę o wymiarach 26*36 cm wyłożyć papierem do pieczenia wylać połowę ciasta, rozłożyć połowę porzeczki, wylać resztę ciasta i rozłożyć resztę porzeczki. Piec w 180 stopniach około 45 minut do suchego patyczka. Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Zgłaszam przepis jako przepis miesiąca. Ciasto pięknie prezentuje się na stole, jest proste do wykonania i bardzo pyszne.
Komentarze