Ciasto na oleju z czerwoną porzeczką

4.97 (187 ocen)

Ciasto które robi się bardzo szybko. Dzięki oleju ciasto jest wilgotne i długo świeże, natomiast dodatek kwaśnych porzeczek sprawia że ciasto jest orzeźwiające.

Składniki:


  • 2 szkl mąki pszennej
    3/4 szkl mąki ziemniaczanej
    6 jajek
    1 szkl cukru
    1,5 szkl oleju
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżeczki cukru waniliowego
    0,5 kg czerwonej porzeczki
    2 łyżki cukru
    1,5 łyżki mąki pszennej
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.97 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto na oleju z czerwoną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do obranej, umytej i osuszonej porzeczki dodać cukier, mąkę i wymieszać. Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić na sztywno (jak do biszkoptu). Wlewać małym strumieniem olej i miksować na wolnych obrotach. Mąki z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko dodawać porcjami do masy i miksować na najwolniejszych obrotach. Możemy również mieszać drewnianą łyżką. Blachę o wymiarach 26*36 cm wyłożyć papierem do pieczenia wylać połowę ciasta, rozłożyć połowę porzeczki, wylać resztę ciasta i rozłożyć resztę porzeczki. Piec w 180 stopniach około 45 minut do suchego patyczka. Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem.
    Zgłaszam przepis jako przepis miesiąca. Ciasto pięknie prezentuje się na stole, jest proste do wykonania i bardzo pyszne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować