Ciasto na białkach ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C.
2.Wlać białka i mleko do miski i lekko roztrzepać trzepaczką.
3.Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia wsypać do miski robota. Dodać miękkie masło, drobny cukier do wypieków i szczyptę soli. Wlać trochę roztrzepanych białek z mlekiem i ucierać ciasto na najniższych obrotach miksera. Nie przerywając ucierania wlewać małymi porcjami pozostałe białka z mlekiem.
Utarte ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną foremki o wymiarach 28x8,5 cm.
4.Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki, a następnie owoce oprószyć mąką wymieszana z cynamonem i układać je na cieście.
5.Keksówkę z ciastem wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec 40-45 minut. Upieczone ciasto lekko przestudzić w foremkach, a następnie wyjąć i całkowicie wystudzić na kratce kuchennej. Przed podaniem ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Porady
*ciasto można upiec w dwóch foremkach o wymiarach 10x20 cm
Komentarze