Ciasto na białkach ze śliwkami

4.48 (198 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Proste ciasto ucierane na samych białkach, jest łatwe do zrobienia, zdrowe i tanie. Śliwki pachnące cynamonem są dopełnieniem smaku.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • mąka tortowa – 350 g
    białka – 5 szt.
    miękkie masło – 170 g
    letnie mleko – 200 ml
    drobny cukier do wypieków – 80 g
    proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
    szczypta soli

    PONADTO:
    śliwki – 200 g
    mąka tortowa - 1 łyżka
    cynamon – 1/2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.48 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Ciasto na białkach ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C.
  • 2. Wlać białka i mleko do miski i lekko roztrzepać trzepaczką.
  • 3. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia wsypać do miski robota. Dodać miękkie masło, drobny cukier do wypieków i szczyptę soli. Wlać trochę roztrzepanych białek z mlekiem i ucierać ciasto na najniższych obrotach miksera. Nie przerywając ucierania wlewać małymi porcjami pozostałe białka z mlekiem.
    Utarte ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną foremki o wymiarach 28x8,5 cm.
  • 4. Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki, a następnie owoce oprószyć mąką wymieszana z cynamonem i układać je na cieście.
  • 5. Keksówkę z ciastem wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec 40-45 minut. Upieczone ciasto lekko przestudzić w foremkach, a następnie wyjąć i całkowicie wystudzić na kratce kuchennej. Przed podaniem ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Porady

*ciasto można upiec w dwóch foremkach o wymiarach 10x20 cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować