Ciasto na białkach z jagodami

4.5 (173 ocen)

  • 50 min

Ciasto jest bardzo smaczne i niskokaloryczne, ponieważ zawiera same białka!

  • 50 min

Składniki:

  • 6 białek (świeżych lub rozmrożonych)
    250 g mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szklanki cukru (lub inne słodzidło)
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    1/2 szklanki oleju rzepakowego
    1 szklanka jagód (mogą być mrożone)
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami Desery

Ciasto na białkach z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wysokiej miski przelewamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy za pomocą miksera. Gdy piana będzie sztywna dodajemy partiami cukier i cukier wanilinowy ciągle ubijając. Następnie dodajmy olej i delikatnie mieszamy łyżką.
  • 2. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia do osobnej miski, następnie partiami dodajemy do piany i delikatnie mieszamy łyżką.

  • 3. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posypujemy jagodami obsypanymi w mące i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C. Pieczemy ok. 35- 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, studzimy w formie i posypujemy odrobiną cukru pudru.

Porady

Jagody można zastąpić również malinami, borówkami czy poziomkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Jajka Jagody

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować