Ciasto na białkach z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do wysokiej miski przelewamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy za pomocą miksera. Gdy piana będzie sztywna dodajemy partiami cukier i cukier wanilinowy ciągle ubijając. Następnie dodajmy olej i delikatnie mieszamy łyżką.
2.Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia do osobnej miski, następnie partiami dodajemy do piany i delikatnie mieszamy łyżką.
3.Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posypujemy jagodami obsypanymi w mące i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C. Pieczemy ok. 35- 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, studzimy w formie i posypujemy odrobiną cukru pudru.
Porady
Jagody można zastąpić również malinami, borówkami czy poziomkami.
Komentarze