Ciasto miodowe z orzechami i grysikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka jajek zmiksować z cukrem na puch, połączyć z żółtkami, a następnie wymieszać z mąkami i sodą. Na końcu wlać margarynę rozpuszczoną z miodem. Masę przelać na wyłożona papierem blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm i piec 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Po wystudzeniu przekroić na 2 części.
2.Białka z wkładkę orzechową zmiksować na puch z cukrem, wymieszać z orzechami, mąkami i proszkiem do pieczenia. Piec 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni na tej samej blaszce.
Kaszę mannę ugotować na mleku, przełożyć na talerz i przykryć szczelnie folią spożywczą do wystygnięcia. Masło utrzeć na puch i połączyć z grysikiem.
3.Ciasto miodowe nasączyć i rozsmarować na nim powidła oraz połowę masy grysikowej. Przykryć wkładką orzechową, rozsmarować resztę kremu, przykryć drugą połową ciasta. Nasączyć. Wierzch udekorować polewą. Schłodzić przed podaniem.
Komentarze