Ciasto mikołajkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto jasne: białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo dodawać cukier ciągle ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Na koniec dodać śmietanę, wymieszać do połączenia się składników. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Wlać ciasto. Piec
w temperaturze 160 - 170ºC około 30 minut.
2.Ciasto ciemne: białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo dodawać cukier ciągle ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Dodać kakao, na koniec dodać śmietanę, wymieszać do połączenia się składników. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na pół.
3.Krem: szklankę mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku roztrzepać mąki i żółtka. Wlać na gotujące mleko. Ugotować budyń. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodawać pokruszoną chałwę. Dokładnie utrzeć. 1/3 masy odłożyć a do pozostałej dodać łyżkę kakao. Dokładnie połączyć.
4.Margarynę roztopić, dodać połamaną czekoladę i mieszać do połączenia składników.
Komentarze