Ciasto Mikołajkowe

4.5 (156 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Pięknie się prezentuje a do tego wybornie smakuje. Dla tych co lubią chałwę polecam.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto jasne (na blachę 20 x 36 cm):
    4 jajka
    4 łyżki cukru kryształu
    5 łyżek mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki śmietany 30 %
    szczypta soli

    ciasto ciemne:
    8 jajek
    8 łyżek cukru kryształu
    6 łyżek mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    4 łyżki śmietany 30 %
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    krem:
    2 szkl. mleka
    1 łyżka mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    5 żółtek
    4 małe cukry wanilinowe
    40 dag chałwy waniliowej
    2 kostki masła (400 g)
    1 łyżka kakao

    dodatkowo:
    100 g bez
    3 paski czekolady gorzkiej
    łyżka margaryny

Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Beza

Ciasto mikołajkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto jasne: białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo dodawać cukier ciągle ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Na koniec dodać śmietanę, wymieszać do połączenia się składników. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Wlać ciasto. Piec
    w temperaturze 160 - 170ºC około 30 minut.
  • 2. Ciasto ciemne: białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo dodawać cukier ciągle ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Dodać kakao, na koniec dodać śmietanę, wymieszać do połączenia się składników. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na pół.
  • 3. Krem: szklankę mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku roztrzepać mąki i żółtka. Wlać na gotujące mleko. Ugotować budyń. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodawać pokruszoną chałwę. Dokładnie utrzeć. 1/3 masy odłożyć a do pozostałej dodać łyżkę kakao. Dokładnie połączyć.
  • 4. Margarynę roztopić, dodać połamaną czekoladę i mieszać do połączenia składników.
  • 5. Przełożenie: ciasto ciemne – krem jasny – ciasto jasne – krem ciemny – ciasto ciemne – krem ciemny – bezy - czekolada
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować