Ciasto maślane z rumowo-cytrusową nutką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo proste i szybkie ciasto,gdy mamy ochotę na coś słodkiego.Idealne do kawy lub herbaty.Pod czas pieczenia unosi się pyszny zapach.

  • 60 min

Składniki:

  • 20 dag masła
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    półtorej szklanki mąki tortowej
    15 dag mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki rumu
    2 łyżki soku z pomarańczy
    1 łyżka soku z cytryny

    Dodatkowo:
    masło do posmarowania formy
    bułka tarta do posypania formy
    cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery

Ciasto maślane z rumowo-cytrusową nutką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę,następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy.
  • 2. Następnie do ciasta dodajemy pozostałe składniki:obie mąki,proszek do pieczenia,rum,sok z cytryny i pomarańczy.Dokładnie ucieramy.
  • 3. Ciasto przekładamy do blaszki keksówki o wymiarach około 35 cm x 11 cm x 7 cm,posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
  • 4. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni,sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.Następnie studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło Rum

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować