Ciasto marmurkowe jogurtowo-malinowe

4.47 (187 ocen)

  • 30 min

Pyszne delikatne ciasto z akcentem malinowym, które pięknie wygląda po przekrojeniu. Idealne na ciepłe dni.

  • 30 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Biszkopt:
    4 jajka
    5 łyżek cukru
    3 łyżki mąki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka kakao
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Cukier waniliowy

    Mus malinowy:
    2 galaretki malinowe
    Ok. 600g malin – mogą być mrożone

    Masa śmietanowa:
    660 ml śmietany 30%
    360 g jogurtu naturalnego
    5 łyżek cukru pudru
    8 łyżeczek żelatyny

    Dodatkowo:
    1 galaretka malinowa przygotowana według przepisu na opakowaniu

Wystaw ocenę:

4.47 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto marmurkowe jogurtowo-malinowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Miksować aż cukry całkowicie się rozpuszczą. Zmniejszyć obroty miksera dodawać po jednym żółtku, następnie po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do połączenia wszystkich składników. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem i kakao – delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut. Ostudzić
  • 2. Mus malinowy: Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody. Jeśli owoce są mrożone to do gorącej wsypać zamrożone maliny, poczekać chwilę, aż lekko zmiękną i ubić mikserem na piankę. Odstawić do lodówki aby lekko zaczęła tężeć.
  • 3. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki wody. Śmietanę ubić na sztywno dodając cukier puder na końcu dołożyć jogurt. Do ubitej śmietany wlewać powoli chłodną żelatynę. Krótko lecz dokładnie zmiksować. Włożyć do lodówki aby lekko zaczęła tężeć. Obie masy wylewać naprzemiennie ze sobą by powstał efekt marmurka. Można delikatnie zamieszać widelcem. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Na koniec ciasto zalać tężejącą galaretką.

Porady

Maliny można przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pestek. Do ciasta można użyć dowolnych owoców, dopasowując jedynie galaretki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować