Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone

4.5 (183 ocen)

  • 45 min

Ciasto na każdą okazję. Szybkie i łatwe do przygotowania.

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki oleju
    3/4 szklanki mąki
    1 łyżeczka cynamonu
    1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szklanki startej marchewki
    50g orzechów włoskich
    Krem:
    250 ml śmietany 30%
    1,5 łyżki cukru pudru
    100g serka mascarpone
    Dodatkowo:
    1 tabliczka białej czekolady
    1/2 łyżki mleka
    ozdoby cukrowe
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Nadal ubijając cienkim strumykiem wlewamy olej. Stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do piernika. Do ciasta dodajemy posiekane orzechy oraz marchewkę startą na tarce o dużych oczkach. Delikatnie mieszamy ciasto łyżką. Ciasto przekładamy na tortownicę o średnicy 22cm wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzone ciasto wyjmujemy z formy i przekrawamy na dwa blaty.
  • 2. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Miksujemy. Masą przekładamy upieczone ciasto.
  • 3. Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Dodajemy mleko i dokładnie mieszamy. Polewę przekładamy na rękawa cukierniczego z cienką końcówką. Na wierzchu ciasta robimy kratkę z polewy. Dodatkowo ciasto dekorujemy ozdobami cukrowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować