Ciasto marchewkowe z kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto:
Do miski wyłożyć startą marchew, dodać orzechy, kurkumę i cynamon, wymieszać.
Do drugiej miski wbić jajka, wsypać cukier, ubić. Wlać olej, wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sodę, zmiksować. Wyłożyć marchew z orzechami, wymieszać łyżką.
Ciasto rozłożyć po równo do 2 jednakowych tortownic o średnicy 22 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 35 minut. Ostudzić.
2.krem:
Do miski wyłożyć mascarpone, wlać kremówkę, wsypać cukier, krótko zmiksować na gęstą masę.
3.wykonanie:
Na jeden blat ciasta wyłożyć połowę kajmaku, rozsmarować, na nim rozprowadzić połowę masy śmietanowej. Przykryć drugim blatem ciasta, delikatnie docisnąć. Wierzch posmarować pozostałym kajmakiem, przykryć drugą połową masy śmietanowej, wyrównać. Brzegi wyrównać nożem. Można posypać zmielonymi orzechami. Dobrze schłodzić.
Komentarze