Ciasto marchewkowe z kajmakiem

4.5 (196 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Torcik marchewkowy przekładany kajmakiem i masą śmietanową. Dość ciężkie ciasto zderza się tu z delikatnością kremu.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • ciasto:
    400 g startej na drobnej tarce marchwi
    150 g zmielonych orzechów włoskich
    1/2 łyżeczki kurkumy
    1 płaska łyżeczka cynamonu
    4 duże jajka
    1 szklanka cukru
    200 ml oleju
    2 szklanki mąki pszennej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczka sody

    krem:
    250 g mascarpone
    250 ml śmietanki kremówki
    1 czubata łyżka cukru pudru
    1 puszka kajmaku

Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Ciasto marchewkowe z kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Do miski wyłożyć startą marchew, dodać orzechy, kurkumę i cynamon, wymieszać.
    Do drugiej miski wbić jajka, wsypać cukier, ubić. Wlać olej, wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sodę, zmiksować. Wyłożyć marchew z orzechami, wymieszać łyżką.
    Ciasto rozłożyć po równo do 2 jednakowych tortownic o średnicy 22 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 35 minut. Ostudzić.
  • 2. krem:
    Do miski wyłożyć mascarpone, wlać kremówkę, wsypać cukier, krótko zmiksować na gęstą masę.
  • 3. wykonanie:
    Na jeden blat ciasta wyłożyć połowę kajmaku, rozsmarować, na nim rozprowadzić połowę masy śmietanowej. Przykryć drugim blatem ciasta, delikatnie docisnąć. Wierzch posmarować pozostałym kajmakiem, przykryć drugą połową masy śmietanowej, wyrównać. Brzegi wyrównać nożem. Można posypać zmielonymi orzechami. Dobrze schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Masa śmietanowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować