Ciasto marchewkowe z jabłkami pod kruszonka

4.5 (159 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto to stało się przysmakiem mojego synka,jest puszyste i aromatyczne dzięki przyprawom.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    -2 szkl.mąki
    -1/2 szkl.cukru
    -4 jajka
    -1/2 szkl. oleju
    -3 szkl. marchwi-starta na drobnych oczkach
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -2 łyżeczki sody
    -po 2 łyżeczki cynamonu oraz przyprawy do piernika
    -szczypta soli
    -1kg jabłek

    Kruszonka:
    -1/2 kostki margaryny
    -1/2 szkl. cukru
    -1 i 1/2 szkl. mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto marchewkowe Desery

Ciasto marchewkowe z jabłkami pod kruszonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na kruszonke zagniatamy,schładzamy w lodówce.
  • 2. Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka ze szczyptą soli, dodajemy cukier,cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Powoli wlewamy olej,dodajemy marchew,cały czas miksując dodajemy mąkę połączona z proszkiem do pieczenia,sodą oraz cynamonem i przyprawa do piernika.
    Ciasto wylewamy na duża blachę,układamy jabłka pokrojone i posypujemy kruszonką.
    Pieczemy ok.50 min w 150 stopniach
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować