Kruchy wierzch ciasta skrywa słodkie wnętrze, pełne bakalii, czekolady i zmory mojego dzieciństwa;) Jeżeli jeszcze nie próbowaliście tego ciasta - gorąco Wam polecam:)
Ciasto marchewkowe z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rodzynki zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 10 min, odcedzamy. Marchew ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach.
2.Dodajemy roztrzepane jajka, cukier, proszek do pieczenia oraz mąkę. Miksujemy. Wlewamy 4 łyżki oleju, mieszamy.
3.Kruszymy czekoladę. Śliwki kroimy, dodajemy wraz z rodzynkami, wiórkami kokosowymi, płatkami migdałów, słonecznikiem oraz czekoladą do ciasta. Dokładnie mieszamy.
4.Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia (piekłam w keksówce 25x12), wylewamy ciasto i pieczemy (do suchego patyczka) ok. 35 min w 180 st.C.
Komentarze