Ciasto marchewkowe z bakaliami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kruchy wierzch ciasta skrywa słodkie wnętrze, pełne bakalii, czekolady i zmory mojego dzieciństwa;) Jeżeli jeszcze nie próbowaliście tego ciasta - gorąco Wam polecam:)

  • 60 min

Składniki:

  • 8 marchewek
    Szklanka cukru trzcinowego
    2 szklanki mąki ziemniaczanej
    Łyżeczka proszku do pieczenia
    4 jajka
    Opakowanie płatków migdałowych
    2 garście słonecznika łuskanego
    3 garście rodzynek
    Opakowanie suszonych śliwek
    1/3 opakowania wiórków kokosowych
    Gorzka czekolada
    4 łyżki oleju

Ciasto marchewkowe z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 10 min, odcedzamy. Marchew ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach.
  • 2. Dodajemy roztrzepane jajka, cukier, proszek do pieczenia oraz mąkę. Miksujemy. Wlewamy 4 łyżki oleju, mieszamy.
  • 3. Kruszymy czekoladę. Śliwki kroimy, dodajemy wraz z rodzynkami, wiórkami kokosowymi, płatkami migdałów, słonecznikiem oraz czekoladą do ciasta. Dokładnie mieszamy.
  • 4. Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia (piekłam w keksówce 25x12), wylewamy ciasto i pieczemy (do suchego patyczka) ok. 35 min w 180 st.C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy