Ciasto marchewkowe z bakaliami

4.5 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min

Ciasto robiłam pierwszy raz, ale zanim upiekłam przewertowałam kilka stron z przepisami, by w końcu dopasować składniki pod siebie:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Tortownica o śr. 24cm:

    200g cukru kryształu
    150ml oleju
    3 jajka
    250g startej marchewki
    1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
    2 łyżki dżemu truskawkowego
    200g mąki pszennej
    50g mąki ziemniaczanej
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka sody, cynamonu i proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1 cukier waniliowy
    0.5 szklanki kokosu, startych na wiór orzechów włoskich i rodzynek
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery

Ciasto marchewkowe z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ubite jajka łączymy z bakaliami i marchewką 1. Jajka miksujemy z cukrem kryształem, cukrem waniliowym i dżemem. Dolać powoli olej, wymieszać. Dodajemy startą na średnich oczkach marchewkę, oraz bakalie i czekoladę pokrojoną w drobną kostkę.
  • Składniki łączymy z suchymi produktami 2. Wymieszaną masę łączymy z przesianymi mąkami, proszkiem do pieczenia, kakaem, cynamonem i sodą oczyszczoną. Dodajemy szczyptę soli.
  • Gotowa masa 3. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Boki tortownicy smarujemy wcześniej margaryną i posypujemy bułką tartą. Pieczemy w temp 190st C przez ok 70minut (do suchego patyczka). Przestudzone posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Kakao Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować