Ciasto marchewkowe o smaku piernika

4.98 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasto to upiekłam na spotkanie wigilijne w pracy. Wszystkim bardzo smakowało a koleżanki prosiły o przepis. Jeśli nie macie pomysłu na piernik na święta to proponuję to proste i pyszne ciasto. Jest wilgotne i rozpływa się w ustach. Idealne do kawy nie tylko w okresie świątecznym!

Składniki:

  • Ciasto:
    ok 65 dag marchewki
    2 szkl mąki
    1 szkl oleju
    4 jajka
    1 1/3 szkl cukru
    2 łyżki cukru waniliowego
    2 łyżki przyprawy do piernika
    2 płaskie łyzeczki sody
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa grysikowa:
    kostka masła w temp. pokojowej
    2 szkl mleka
    1/2 szkl cukru
    4 łyżki kaszy manny błyskawicznej

    polewa kakaowa
    posypka cukrowa
    1 słoiczek marmolady

Wystaw ocenę:

4.98 (176 ocen)

Ciasto marchewkowe o smaku piernika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Połowę marchewki zetrzeć na tarce o małych a połowę na dużych oczkach. Odcisnąć sok. Powinniśmy otrzymać 2 szkl marchewki. Jajka utrzeć na puch z cukrami. Mąkę i pozostałe suche składniki przesiać i stopniowo, na przemian z olejem, cały czas ucierając, dodawać do masy jajecznej. Na konieć łyżką wmieszać marchewkę. Blaszkę (20x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec ok 40 minut w 175 st. do tzw. suchego patyczka.
  • 2. Masa: Połowę mleka zagotować z cukrem. Pozostałe wymieszać z grysikiem, gotować kilka min. do zgęstnienia. ostudzić. masło utrzeć do białości, dodawać grysik, cały czas ucierając. Ciasto przekroić na dwa blaty, jeden posmarować marmoladą i masą, przykryć drugim blatem. Ciasto polać polewą i ozdobić kolorową posypką. Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Masa grysikowa Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_04-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować