Ciasto marchewkowo - migdałowe

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pyszny biszkopt marchewkowo - migdałowy, z serkiem. Zamiast mąki pszennej można użyć otrębów, lub mąki z pełnego przemiału, cukier zastąpić stewią lub miodem - a ciasto będzie zdrowsze :)

  • 50 min

Składniki:



  • CIASTO
    (użyłam szklanki o pojemności 250ml)
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka zmielonych migdałów
    1 1/2 szklanki startej marchewki (2 duże marchewki)
    1/2 szklanki oleju
    3/4 szklanki cukru z wanilią
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    5 jajek

    MASA
    400g serka homo śmietankowego / naturalnego
    3 łyżeczki żelatyny
    3 łyżki cukru
    marchewka do dekoracji

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto marchewkowo - migdałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę ścieramy na drobnej tarce. 3/4 zużyjemy do ciasta, 1/4 do masy! Migdały mielimy.
    Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
    Mąkę przesiewamy, dodajemy zmielone migdały, cukier, proszek i mieszamy. Następnie dodajemy olej, żółtka i marchewkę - miksujemy.
    Do ubitych białek stopniowo dodajemy ciasto, delikatnie mieszając.
    Masę wylewamy do formy (18cm x 28cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 180stopni.
    Serek miksujemy z cukrem, dodajemy resztę marchewki i mieszamy. Żelatynę z odrobiną wody podgrzewamy w mikrofali, i dodajemy do masy - mieszamy.
    Ostudzony biszkopt dzielimy na dwie części, przekładamy 1/2 masy.
    Resztą masy smarujemy górę ciasta i dekorujemy marchewką.

Porady

Kawałki marchewki przecisnęłam przez malutką foremkę do ciastek w kształcie gwiazdek :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować