Ciasto mandarynkowe bez mąki

0 (0 ocen)

Ciasto mandarynkowe z kaszą kukurydzianą to mój sposób na zaskoczenie gości i mojej rodzinki.

Składniki:

  • 9 mandarynek
    330 g kaszy kukurydzianej
    170 g masła
    5 jajek
    200 g cukru
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka aromatu waniliowego
    szczypta soli

    lukier:
    100 g kremowego serka typu Philadelphia
    50 g masła
    400 g cukru pudru

    do dekoracji:
    mandarynki wg uznania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto mandarynkowe bez mąki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. . Ubij białka jajek z 100 g cukru na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawaj żółtka, delikatnie miksując. Z 6 mandarynek zetrzyj skórkę na tartce o małych oczkach i dodaj do masy jajecznej. Masło roztopić i ostudź. Z owoców wyciśnij sok i wymieszaj z ostudzonym masłem. Dodaj do masy z jajek. Wsyp kaszę kukurydzianą, sodę pogaszoną cytryną i sól. Na koniec wlej aromat waniliowy. Wymieszaj dokładnie całość. Masę przelej do tortownicy wyścieloną papierem do pieczenia o średnicy 24-26 cm. Piecz w piekarniku w temp. 170 stopni przez 30-40 minut. Z 3 mandarynek zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Skórkę oraz sok ugotuj z pozostałym cukrem aż otrzymasz syrop. Ciasto po wyjęciu z piekarnika ponakłuwaj patyczkiem i polej syropem. Odstaw na chwilę, aż syrop wsiąknie w ciasto. Ciasto udekoruj lukrem i plasterkami mandarynek.
  • 2. Lukier: ubij serek z masłem. Dodawaj cukier puder, w kilku częściach, cały czas miksując. Wstaw do lodówki do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować