Ciasto mandarynkowe bez mąki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.. Ubij białka jajek z 100 g cukru na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawaj żółtka, delikatnie miksując. Z 6 mandarynek zetrzyj skórkę na tartce o małych oczkach i dodaj do masy jajecznej. Masło roztopić i ostudź. Z owoców wyciśnij sok i wymieszaj z ostudzonym masłem. Dodaj do masy z jajek. Wsyp kaszę kukurydzianą, sodę pogaszoną cytryną i sól. Na koniec wlej aromat waniliowy. Wymieszaj dokładnie całość. Masę przelej do tortownicy wyścieloną papierem do pieczenia o średnicy 24-26 cm. Piecz w piekarniku w temp. 170 stopni przez 30-40 minut. Z 3 mandarynek zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Skórkę oraz sok ugotuj z pozostałym cukrem aż otrzymasz syrop. Ciasto po wyjęciu z piekarnika ponakłuwaj patyczkiem i polej syropem. Odstaw na chwilę, aż syrop wsiąknie w ciasto. Ciasto udekoruj lukrem i plasterkami mandarynek.
2.Lukier: ubij serek z masłem. Dodawaj cukier puder, w kilku częściach, cały czas miksując. Wstaw do lodówki do stężenia.
Komentarze