Lekkie puszyste ciasto biszkoptowe, wspaniała masa na bazie śmietany, sera mascarpone i orzeźwiających malin- to może być recepta na szczęśliwy dzień. Łatwy i szybki do przygotowania deser.
1 godz. 20 min
Składniki:
Ciasto na blaszkę o wym: 30/25 cm
6 jaj
13 dag mąki tortowej
2 łyżki budyniu śmietankowego
szczypta soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki soku z cytryny
10 dag cukru
Masa:
700 ml śmietany kremówki 30-36 %
250 g sera mascarpone
15 dag malin
3 łyżki cukru pudru
Poncz:
1 szklanka przegotowanej wody
1 łyżka cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka wódki czystej-można pominąć
Dodatkowo:
2 galaretki malinowe
35 dag świeżych malin
melisa do dekoracji
Ciasto malinowe z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Białka jaj ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli,dodając pod koniec ubijania cukier puder i sok z cytryny. Dodać żółtka delikatnie zmiksować, mąkę tortową wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia, zwalniając obroty miksera do minimum dodawać po łyżce mąki. Tak przygotowane ciasto wylać do blaszki wyłożonej pergaminem i piec 30 minut w temp 160*c. Wystudzone przekroić wzdłuż otrzymując dwa blaty.
2.Masa:
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, wsypując w trakcie cukier puder, wymieszać delikatnie z mascarpone-uważając aby nie "przebić" masy bo się zważy, połączyć z malinami, wymieszać.
3.Poncz:
Składniki ponczu wymieszać ze sobą .
4.Galaretki rozpuścić w 750 ml przegotowanej gorącej wody, zostawić do wystudzenia.
5.Przełożenie:
Jeden płat ciasta nasączyć połową ponczu rozsmarować 3/4 kremowej masy, przykryć biszkoptem, znów nasączyć, rozsmarować resztą kremu rozsypać maliny, zalać tężejącą galaretką , wstawić na całą noc do lodówki.
Komentarze