Ciasto malinowe z kremem i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto półkruche: Przesiane mąkę, proszek, cukier puder posiekać razem z masłem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 30 – 40 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Piec ok. 10 – 15 minut w 180 stopniach do zrumienienia ciasta.
2.Beza: Białka ubić, dodając powoli cukier. Sztywną pianę przełożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Posypać migdałami, upiec na jasnozłoty kolor w 180 stopniach ok. 20 minut.
3.Biszkopt: Białka ubić na sztywno, następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera, do ubitej masy dodawać po jednym żółtku oraz po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem, delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 180stopn przez ok. 15 – 20 min. Ostudzić.
4.
Masa malinowa: Maliny rozgnieść i gotować z wodą i cukrem ok. 10 minut. Następnie dodać galaretki w proszku i dokładnie wymieszać aby się rozpuściły. Budynie rozrobić w 0,5 szklanki wody i wlać do gotujących się malin, zagotować cały czas mieszając. Gorące wylać na upieczone kruche ciasto. Nałożyć biszkopt, ostudzić.
5.Masa śmietanowa : Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody. Śmietanę ubić, gdy będzie sztywna dodać cukier, następnie cały czas miksując dodawać po łyżce ser. Całość dokładnie zmiksować na wolnych obrotach. Na koniec ubijania wlewać powoli chłodną żelatynę. Krótko zmiksować. Wyłożyć na biszkopt. Przykryć całość bezą.
Komentarze